Artykuły - Przemysł detergentowy

Koncentraty do ręcznego mycia naczyń zdominowały polski rynek

19.04.2018
Autor: Anna Jarosik
Koncentraty do ręcznego mycia naczyń zdominowały polski rynek

Rynek produktów do zmywania naczyń wbrew pozorom jest bardzo różnorodny, z szeroką gamą produktową.

Współcześnie do ręcznego mycia naczyń stosuje się rozwiązania, które oparte są na łagodnych i nie uszkadzających skóry dłoni surfaktantach pianotwórczych. Te natomiast nie sprawdzają się w zmywarkach. Użycie pianotwórczych środków powierzchniowo czynnych w zmywarkach poważnie utrudniłoby spłukiwanie piany z mytych naczyń. Dlatego w zmywarkach stosuje się inne produkty, bazujące m.in. na surfaktantach niepianotwórczych połączonych z solami amoniaku. Ten rodzaj środków aktywnych znacząco przyspiesza spływanie środka myjącego z powierzchni.

Dynamiczny rozwój produktów do mechanicznego zmywania naczyń wpływa na sytuację na rynku środków czystości, nie tylko w Polsce, ale również w całej Europie Centralnej i Wschodniej oraz w krajach rozwijających się, w których wraz z rosnącą zamożnością społeczeństw rośnie popularność urządzeń do zmywania naczyń.

Obecnie produkty do zmywania naczyń są jednymi z najpowszechniej stosowanych detergentowych środków czystości. Wyróżnia je wysoki stopień pienienia – zwłaszcza produkty do zmywania ręcznego. Stosowane są w celu skutecznego usuwania brudu i resztek z naczyń kuchennych, zastawy stołowej, sztućców, powierzchni kuchennych itp. Produkty te dostępne są w postaci ciekłej, tj. płynów, żeli, kapsułek, koncentratów do rozcieńczania oraz stałej, czyli proszków myjących, soli i tabletek. Tego typu produkty nie powinny działać drażniąco na skórę rąk, nie uczulać, nie powinny też pozostawać na mytych naczyniach. Współczesne produkty do zmywania naczyń nie pozostawiają zacieków, nabłyszczają i chronią myte powierzchnie. Ich skład chemiczny powinien gwarantować, że dany preparat jest w pełni neutralny dla środowiska naturalnego i ulega szybkiej biodegradacji.

Jeśli chodzi o formulację, to znaczna część produktów do zmywania naczyń bazuje na wodzie, solach sodowych estrów kwasu siarkowego z wyższymi alkoholami i środkach powierzchniowo czynnych, zwłaszcza oksyetylenowanych alkoholach tłuszczowych, które stanowią nawet 15% całej receptury. Wspomniane oksyetylenowane alkohole tłuszczowe to grupa niejonowych surfaktantów – popularnych w produktach do zmywania naczyń ze względu na umiarkowaną lipofilowość, nierozpuszczalność w wodzie, stabilność w obecności elektrolitów oraz odporność na twardą wodę, zwierającą głównie jony wapnia i magnezu. Otrzymywane są w procesie kondensacji alkoholi tłuszczowych z tlenkiem etylenu.

Powyższy skład produktów do zmywania naczyń uzupełniają tzw. dodatki w postaci surfaktantów anionowych (wspomagają usuwanie tłuszczu), tlenków amin (jako stabilizatory piany), środków enzymatycznych, wybielaczy, środków odrdzewiających, regulatorów twardości wody (krzemiany, fosforany, cytryniany), polimerów regulujących lepkość. Dodatkowo w produktach do zmywania naczyń często znajduje się gliceryna lub lanolina (chroniąca skórę dłoni), etanol, chlorek sodu, kwas octowy oraz stosunkowo niewielkie ilości substancji konserwujących, barwiących i zapachowych.

Wyświetlono: 985

Przeczytaj również

Skomentuj

Kalendarium

więcej